VESTALEN

9 mars har Fria Operakompaniet Kamraterna premiär för Vestalen av Gaspare Spontini, ett verk som inte spelats i Sverige på 200 år.

Är du beredd att offra din högsta önskan för kollektivet?
Hur vet du vad som är rätt, och framförallt vad som är sant? Vad är du rädd för, och hur påverkar rädslan dina handlingar och val?

Vestalen utspelar sig ursprungligen i antikens Rom och handlar om den unga kvinnan Julia, som av Roms makthavare utsetts till vestal; en högt uppsatt prästinna med ett ärofyllt uppdrag som, om hon misslyckas med det, sätter hela samhällets fortlevnad på spel enligt rådande trosuppfattningar. Som vestal måste Julia avge kyskhetslöfte, vilket, när hennes älskade Licinius återvänder hem från kriget och vill att de ska rymma tillsammans, blir till ett livshotande dilemma.

Jag har längtat efter att få regissera opera igen sedan jag regisserade HÄXORNA för Kamraterna 2016, och tackade därför självklart ja när jag fick frågan om jag ville regissera Vestalen. För mig är verket en skattkista full av existentiella frågor om vad det innebär att vara en social varelse i en orolig samtid. Musiken är i mina öron fantastiskt vacker, medryckande och dramatiskt effektfullsäger regissören Aurelia Le Huche.

Vestalen undersöker Kamraterna motsättningarna mellan kollektiva och individuella viljor, mellan det lilla människohjärtat och den stora samhällsapparaten. Operan är skriven under upplysningstiden då människors uppfattning av världen förändrades dramatiskt, något som på flera sätt sker även i vår samtid. Genom att ta avstamp i den oro som uppstår i brytpunkten mellan gammalt och nytt berättar vi en historia om kampen om olika föreställningsvärldar och sanningar, som alla kan både befria och förslava.

Premiär 9 mars klockan 19.00 på Teater Tribunalen
FLER DATUM OCH BOKNING
MER INFO OM KAMRATERNA

Medverkande: Elsa Ridderstedt, Susanna Stern, Pär Lindskog, Wiktor Sundqvist, Dan Turdén, 5 musiker
Musik: Gaspare Spontini
Översättning & bearbetning: Aurelia Le Huche, Anna Christensson, Karin Tidström Le Huche (delvis fritt efter Anders Lindeberg)
Regi: Aurelia Le Huche
Musikalisk ledare & arrangemang
: Anna Christensson
Scenografi och Kostym:  Marcus Olson och Elias Nyström,
Ljud- & ljusdesign: Niclas Anderstedt Lindgren
Idé och konstnärlig ledare: Helena de Waal
Producent: Daniel Szpigler

Med stöd av Kulturrådet och Region Stockholm